1965
Biokemija aminokislin
Leta 1965 je Alton Meister z medicinske šole Univerze Cornell v New Yorku v ZDA v svoji Biokemiji aminokislin predlagal količino aminokislin, ki je potrebna za vzdrževanje puste telesne mase pri nizkokaloričnih dietah.
1972
Potrebe telesa po beljakovinah
Leta 1972 je George L. Blackburn, MD, PhD s harvardske medicinske fakultete odkril beljakovinske potrebe organizma (od 1,2 do 1,5 grama na kilogram teže), na podlagi katerih se je rodila prva normoproteinska dieta, ki je omogočila zmanjšanje maščobnega tkiva brez spreminjanja občutljivega in bistvenega ravnovesja organizma za popolno ohranitev mišične mase.
1986
Študija 7 držav
Leta 1986 je bila izvedena najpomembnejša svetovna prehranska raziskava t.i Študija sedmih držav pod vodstvom Ancel B. Keys. Študija je dokazala pozitivne učinke sredozemske prehrane. (A. Keys, A. Menotti, M.J. Karvonen et al., Dieta in 15-letna smrtnost v študiji sedmih držav, Am. J. Epidemiol 124 (6), december 1986).
1997
Farmacevtsko zdravljenje debelosti
Leta 1997 je Blackburn objavil študijo z naslovom "Farmacevtsko zdravljenje debelosti" (Nurs Clin Noth am. 1997), po kateri so bili ustvarjeni temelji za "Liposukcijsko dieto" kot farmakološko metodo hujšanja.
2007
Zdravljenje debelosti z aminokislinami
Leta 2007 je prof. Gianfranco Cappello iz Poliklinike "Umberto" iz Rima dobil idejo o izvajanju zdravljenja z aminokislinami preko nazogastrične sonde, kar mu je uspelo.
2009
Množična klinična praksa
Leta 2009 je dr. Giuseppe Castaldo, vodja oddelka za klinično prehrano v bolnišnici "San Giuseppe Moscati" v Avellinu v Italiji, ki je od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja uporabljal to dieto pri približno 20.000 bolnikih, izvedel študije primerov na več kot 600 bolnikih.
2010
EFSA priznala rastlinske vlaknine
Leta 2010 je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) podala znanstveno mnenje, da glukomanan prispeva k izgubi teže v dnevnem odmerku 3 gramov ob energijsko restriktivni dieti.
2010
UNESCO - sredozemska prehrana
Leta 2010 je bila sredozemska prehrana registrirana kot Unescova nesnovna svetovna dediščina, saj je v največ znanstvenih člankih pokazala številne prednosti.
2011
Začetek liposukcijske diete
Od pionirskega raziskovanja aminokislin do njihove uporabe v dietni terapevtski praksi je minilo pol stoletja, a ko so jo združili s sredozemsko prehrano in rastlinskimi vlakninami, se je rodila liposukcijska dieta.